De uitkomst van de stresstest die de Europese bankentoezichthouder EBA heeft uitgevoerd is voor ABN Amro lichtelijk teleurstellend. Dat stellen analisten van KBC maandag in een reactie op de test, waarvan de uitkomsten vrijdagavond bekend werden.

De Europese bankentoezichthouder EBA onderwierp 51 Europese banken aan een test, die in het zwartste scenario uitging van een forse economische crisis. Banken zien in dat scenario hun kapitaalbuffers danig slinken, maar blijven over het algemeen nog redelijk overeind.

Dat geldt ook in Nederland, waar Rabobank van de vier doorgelichte banken de kleinste buffer overhoudt. Die bank ziet in het zwartste scenario de maatstaf voor zijn kapitaalbuffer in 2018 dalen naar 8,1 procent, tegen 12 procent eind vorig jaar. De bank mikt zelf op een verhouding tussen het eigen vermogen en de naar risico gewogen uitstaande leningen van 14 procent.

ABN Amro

Volgens het slechtste scenario zou de kapitaalbuffer van ABN Amro met 6 procentpunt slinken, van 15,4 naar 9,5 procent. Ter vergelijking: de grootste Duitse bank, Deutsche Bank, zou uitkomen op 7,8 procent; de grootste Franse bank, BNP Paribas, op 8,5 procent. Deense banken scoren relatief zeer hoog.

Analisten van KBC hadden niet voorzien dat ABN bij de banken zou horen die hun kapitaalpositie zo sterk zouden zien slinken. Wel benadrukte KBC dat de uitkomsten van de test zijn gebaseerd op de balansen van eind 2015, waarmee maatregelen die dit jaar zijn genomen nog niet zijn ingebed. “ABN blijft sterk gekapitaliseerd”, aldus de Belgische bank.

Resultaten ING bemoedigend

De resultaten voor ING (van 12,7 naar 9 procent in het zwartste scenario) waren volgens KBC bemoedigend. Sowieso waren de uitkomsten van de test volgens de bank voor de meeste banken in de Benelux "bevredigend" en dat zal bij investeerders hier en daar voor opluchting zorgen. Toch zijn er banken die bij verschillende scenario's moeite zullen krijgen om kapitaal te laten terugvloeien naar aandeelhouders.

Ook bij ING benadrukken analisten dat de impact van de test bij ABN Amro relatief groot is. Het aandeel ABN Amro was maandag rond 11.10 uur met een min van 3,5 procent, tot 16,05 euro, de sterkste daler in de AEX. ING zag zijn beurskoers na een positieve start 1 procent slinken tot 9,90 euro.

De vierde Nederlandse bank, Bank Nederlandse Gemeenten, houdt veruit de grootste buffer over: ze zou van 26,2 naar 17,6 procent zakken.

DNB tevreden

Aan de stresstest zijn geen directe gevolgen gekoppeld. Toezichthouders nemen de uitkomsten later dit jaar mee bij het bepalen van de mate waarin banken hun kapitaalreserves eventueel moeten versterken. Nationale overheden kunnen niet echt optreden tegen zwakke broeders, signaleerde Bloomberg eerder deze week al.

De EBA ging bij de stresstest uit van een crisis die Nederland nog sterker zou raken dan veel andere eurolanden. De Nederlandsche Bank is tevreden met de resultaten van de Nederlandse banken; ze zegt dat op die manier is aangetoond "dat de deelnemende Nederlandse banken goed in staat zijn een dergelijk zware stress te doorstaan".

De volledige uitslag van de stresstest kun je hier lezen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl